Knihovna, studovna a relaxační zóna… A to všechno v jedné místnosti?

Realizace interiéru základní školy Nováky_5

Přestavět dvě učebny a vytvořit jednotný prostor určený pro knihovnu, studovnu a relaxační zónu. Paní ředitelka ZŠ Nováky nás zrovna moc nešetřila. Náš první projekt pro tuto školu a hned takhle nelehká úloha… Jak jsme si s tím poradili?

Jak to začalo?

Začalo to tak, že paní ředitelce se zalíbily naše návrhy a realizace interiérů škol. Rozhodla se tedy oslovit nás a vložit v nás svou důvěru, čehož jsme si vážili a věřili jsme, že ji nezklameme… Spolupráce byla od samého začátku velmi příjemná. Už od první návštěvy školy, kdy jsme s kolegou projektantem přijeli zaměřovat, jsme se ve škole cítili vítaní. Plni očekávání a zvědavosti jsme zaměřili prostor dvou tříd oddělených příčkou a odvezli si domů detailní zadání projektu.

Hlavně efektivně. 2 v 1 je nejlepší…

Na to, že jsme dostali za úkol vytvořit interiér knihovny, studovny a relaxační zóny, byl prostor hodně malý. Proto jsme se rozhodli maximálně využít původní starou niku ve stěně. Díky tomu se nám podařilo omezit stavební úpravy na minimum. A hlavně se nám díky tomu podařilo do prostoru zakomponovat vestavěnou sestavu skládající se z knihovních regálů a nik s relaxačními lavičkami, která zabírala minimum místa.

V zadní části prostoru jsme navrhli polyfunkční pódium. Bude sloužit ke svému skutečnému účelu při různých kulturních akcích, ale žáci ho budou využívat také na sezení.

Přes obtíže…

Zatím šlo všechno hladce. Jednání probíhala dobře a společně s paní ředitelkou jsme postupně vybrali nejvhodnější variantu a zpracovali cenovou nabídku. A pak… Nedostatek financí v rozpočtu školy. Řešení? Rozdělili jsme realizaci na dvě části.

Stavební práce se zahájily se stavební firmou, kterou si vybrala škola. Bohužel se ukázala jako nespolehlivá a škola musela absolvovat další výběrové řízení na dodavatele stavby. Takže se celá fáze naší realizace posunula o více než rok. Ale nakonec jsme se my i škola dočkali…

Radost nakonec

Podívejte se na přeměnu původního prostoru v příjemné místo pro studium a odpočinek. My jsme touto přeměnou interiéru nadšeni. Škola nyní bude podle svých finančních možností doplňovat další nábytek a interiérové prvky. Vážíme si toho, že jsme dostali příležitost se tohoto krásného projektu účastnit, a děkujeme zejména paní ředitelce za velmi přátelské jednání.

Takhle vypadaly třídy, které jsme dostali za úkol přestavět na knihovnu a studovnu:

A tohle je výsledek. Knihovna, studovna a relaxační zóna v jednom:

Autor: Pavlína Sobolová (na motivy Dominiky Gabrielové)

Scroll to Top